Wat is beschermingsbewind?
Beschermingsbewind is een financiële maatregel voor meerderjarigen. Een beschermingsbewindvoerder (hierna bewindvoerder) wordt aangesteld door de kantonrechter om de financiële zorg over te nemen van mensen die dit zelf niet (meer) kunnen doen. Beschermingsbewind is bedoeld om deze mensen tegen misbruik en/of grote financiële problemen te beschermen.
Wat kunt u verwachten van uw bewindvoerder?
De hoofdtaak is zorgen dat de goederen (lees: geld en bezittingen) die de kantonrechter onder bewind heeft gesteld in stand blijven en goed beheerd worden. Concreet zorgt JFBewind in ieder geval voor het volgende:
Starten bewind
Financiën Verzekeringen Belastingen Schulden Vermogen/ onroerend goed Verantwoording Contact |
Voor het aanvragen van beschermingsbewind zijn diverse documenten nodig. De bewindvoerder helpt u hierbij en zorgt dat de aanvraag bij de rechtbank wordt ingediend. De bewindvoerder gaat ook zo nodig mee naar de zitting. De bewindvoerder brengt de inkomsten, uitgaven, schulden, vorderingen en vermogen in kaart en stelt een budgetplan op. Instanties waar u mee te maken heeft worden ingelicht over de onderbewindstelling en worden verzocht de post naar de bewindvoerder te sturen.
De bewindvoerder zorgt dat rekeningen betaald worden, er op tijd geld wordt overgemaakt om van te leven (leefgeld) en geen onverantwoorde uitgaven worden gedaan. Hiervoor wordt een nieuwe bankrekening geopend (beheerrekening), waarop de uitkering, salaris, toeslagen, vermogen wordt gestort. Hiervan worden de betalingen gedaan. Het leefgeld wordt overgemaakt op een aparte rekening waar u zelf over kan beschikken. De bewindvoerder helpt met het aanvragen van inkomensvoorzieningen zoals huurtoeslag en bijzondere en/of aanvullende bijstand. Zij zorgt ook voor, indien van toepassing, het beheer van PGB gelden. De bewindvoerder zorgt dat u goed verzekerd bent voor o.a. ziektekosten en aansprakelijkheid. Zij dient ook declaraties in. De bewindvoerder regelt de belastingaangifte en vraagt eventuele kwijtschelden aan voor lokale belastingen. Bij kleine schulden treft de bewindvoerder betalingsregelingen. Voor grotere schulden wordt schuldsanering aangevraagd bij de gemeente. De bewindvoerder zorgt voor een doelmatig en behoudende belegging van het vermogen. Wanneer u een eigen woning heeft kan in overleg de woning/ inboedel verkocht worden. De bewindvoerder verstrekt regelmatig een overzicht van de inkomsten en uitgaven. U kunt ook inloggen op de website van JFBewind om de stand van zaken te bekijken. Jaarlijks legt de bewindvoerder verantwoording af aan de kantonrechter. Dit betreft het ontvangen inkomen, de vaste lasten en het begin- en eindsaldo. Er vindt elk jaar ook een accountantscontrole plaats. De bewindvoerder is op vaste tijden telefonisch te bereiken en via de mail. Zij onderhoudt ook contacten met diverse organisaties. |
|
Wat verwacht de bewindvoerder van u?
-
De
bewindvoerder heeft
ook uw hulp nodig en wil graag dat u:
- alle post die nodig is doorstuurt aan de bewindvoerder;
- eerst overlegt voordat u iets duurs koopt;
- eerst overlegt voordat u ergens uw handtekening onder zet, bijvoorbeeld een contract;
- eerst overlegt voordat u gaat samenwonen en/of gaat verhuizen;
- geen
(nieuwe) schulden maakt.
Hoe lang duurt het bewind?
De kantonrechter bepaalt hoe lang uw beschermingsbewind duurt. Meestal is dit voor onbepaalde tijd. U kunt niet zelf stoppen met beschermingsbewind. Daar moet u de kantonrechter toestemming voor vragen. De kantonrechter bepaalt dan of u nog beschermingsbewind nodig heeft. Uiteraard gaat dit in overleg met de bewindvoerder.
Hoe vraagt u bewind aan?
Als u voor beschermingsbewind bij JFBewind in aanmerking wilt komen, kunt u zich bij JFBewind aanmelden. Tijdens een intakegesprek zal de bewindvoerder u alles uitleggen en zullen afspraken met u worden gemaakt. Na het intakegesprek zal de bewindvoerder een verzoek indienen bij de rechtbank. De kantonrechter bepaalt uiteindelijk of u onder bewind wordt gesteld.